Kérdések + Válaszok a Székrekedésről és a Tamarin lekvárról

Melyek a székrekedés okai?

A székrekedés valójában egy tünet, méghozzá a lelassult, gyenge bélműködés tünete. A kiváltó ok minden esetben az, hogy a belek valami miatt nem megfelelő hatékonysággal végzik perisztaltikus mozgásukat. Ennek a legtöbb esetben életmódbeli okai vannak, így például a rostszegény táplálkozás, a túl kevés folyadék elfogyasztása, a mozgásszegény életmód vagy akár a fokozott mértékű stressz is lehet a székrekedés oka.

Ezek mind-mind akadályozzák a széklet kiürülését, mely így a belekben pang, és egyre szárazabbá válik, ami tovább ront a szorulásos állapoton. 

Mit lehet tenni székrekedés esetén?

Székrekedés fennállása esetén fontos, hogy mielőbb sikerüljön megindítani a normális székletürítést, mivel minél tovább tartózkodik a belekben a már megemésztett salakanyag, annál több káros hatást képes kifejteni a szervezetre, illetve annál nehezebben tud távozni a bélrendszerből.

Az első teendő természetesen az életmódbeli változtatások foganatosítása, mely sok esetben képes  orvosolni a szorulás problémáját. Tehát rostban gazdag ételeket kell fogyasztani, illetve gondoskodni kell az elegendő mennyiségű folyadék pótlásáról a nap folyamán.

Mindemellett pedig a mozgást sem szabad elhanyagolni, és minél inkább vissza kell szorítani a különféle stresszhatásokat, így a lazítás is fontos tényező.

Ha pedig mindezek nem hoznak kellő eredményt, akkor érdemes valamilyen természetes összetételű hashajtó készítményt is igénybe vennünk – akár egyszerre többet is -, ami kíméletesen, s egyben hatékonyan számolja fel a székrekedés állapotát.

Mi a Tamarin lekvár összetétele?

A Tamarin lekvár egy teljesen természetes összetételű hashajtó hatású étrend-kiegészítő gyümölcslekvár, hiszen csak gyümölcsöket, fűszereket és szennalevél-port tartalmaz. Mindezek miatt rendkívül gyengéden, mégis eredményesen képes a belek mozgását serkenteni, valamint növelni a belekben lévő salakanyag víztartalmát.

Fő összetevője a tamarin gyümölcse, melyet már régen hashajtásra és béltisztításra használ a népi gyógyászat. Másik jelentős hatóanyaga a szenna, mely szintén kiemelkedő hatékonyságú hashajtó gyógynövény.

Mindezeknek köszönhetően a Tamarin lekvár laxatív és perisztaltikát fokozó hatásokkal rendelkezik, vagyis képes a renyhe, lelassult bélmozgást felélénkíteni, és ezzel a széklet kiürítését elősegíteni.

A Tamarin lekvár pontos összetétele:

Nádcukor, ivóvíz, esszencia (szilva kivonat, szilva párlat, fahéj esszencia, szegfűszeg esszencia, rózsa esszencia, narancsvirág esszencia keverék, szennalevél por, cassia fistula gyümölcskivonat, szilva gyümölcsvelő, alma gyümölcsvelő, tamarinduszkivonat, édesgyökér, koriander őrlemény, savanyúság szabályzó anyag: citromsav, tartósítószerek: nátrium metil, hidroxibenzoát, kálium szorbát, nátrium hidroxid.

Hatóanyag-tartalom / napi adag / 1 kávéskanál

4,5 mg sennosid.

Melyek a legjobb hashajtók?

Rengeteg féle hashajót lehet már kapni, azonban nem árt óvatosnak lenni ezekkel, mivel könnyen előfordulhat, hogy bizonyos szerek többet ártanak, mint használnak. Sajnos sok szintetikus hashajtónak vannak igen komoly mellékhatásaik is, sőt, akár még újabb székrekedést is előidézhetnek. 

Ezért mindenképpen célszerű valamilyen természetes összetételű hashajtó szerrel megpróbálni megszüntetni a székrekedést. Ezek a készítmények teljesen természetesen, kíméletesen, de mégis rendkívül hatékonyan tudják a belek mozgását fokozni, ami által beindítják a székletürítés folyamatát.

A legkiválóbb természetes hashajtók a következők:

  • Tamarin lekvár
  • Mannavita Méhkenyér
  • Natu-Lax tabletta
  • Hunyadi János Gyógyvíz
  • Biotic Balance Probiotikum

Mikor ajánlott a Tamarin lekvár használata?

Amennyiben Ön akut és krónikus székelési problémával küzd,  időskori renyhe bélműködése van, nehéz, fájdalommal járó, rendszertelen a székletürítése, műtét előtti kúra során, tükrözés és röntgenvizsgálat esetén a belek felkészítésére, béltisztításra is kiválóan alkalmas.

Mikor nem ajánlott a Tamarin lekvár fogyasztása?

Ne alkalmazza a Tamarin lekvárt : – tisztázatlan hasi panaszoknál (keresse fel kezelőorvosát) – bélelzáródás vagy annak gyanúja áll fenn – cukorbetegség esetén – terhesség és szoptatás ideje alatt.
Minden esetben tisztázni kell a székrekedés okát. Amennyiben bizonytalan a tünetek okában, keresse fel természetgyógyászát, kezelőorvosát, vagy gyógyszerészét.

Fogyaszthatják-e a Tamarin lekvárt gyermekek is?

Szenna tartalma miatt 12 éves kor alatti gyermekeknek nem ajánlott a fogyasztása.

Szedhető-e a Tamarin lekvár más gyógyszerekkel is?

Más gyógyszerkészítményekkel együtt a Tamarin lekvár káliumvesztést idézhet elő. (vízhajtó, szívgyógyszerek). Ennek elkerülése végett kérdezze meg kezelőorvosát.

Hogyan és mikor kell a Tamarint bevenni?

Este, lefekvés előtt, egy mokkáskanállal.

Mi az ajánlott adagja a Tamarin lekvárnak?

Felnőttek napi mennyisége 1-2 kávéskanálnyi, ami a kiváltott hatásoktól függ. 12 éves kor felett 1/2 kávéskanálnyi bevétele javasolt. Az ajánlott napi mennyiséget ne lépje túl!

Milyen mellékhatást válthat ki a Tamarin lekvár?

A javasolt adagolás mellett mellékhatást nem tapasztaltak. Az előírtnál sokkal nagyobb mennyiségben történő tartós alkalmazása esetén erős székletürítést, vízhiányt, valamint elektrolit vesztést (káliumcsökkenést)okozhat. A lúgos kémhatású szervezetben történő alkalmazás során a szennát tartalmazó székletkönnyítő szerektől a széklet pirosas színűvé válhat.

Mennyi ideig fogyasztható a Tamarin lekvár?

1 hónapig tartó használata után szünetet kell tartani a fogyasztásában.